Hangjongeren

BhrDSchieGeen categorie

Hebt u zichzelf weleens gezien als een hangjongere? Eigenlijk ben je als leerling van Jezus een hangjongere. Een leerling van Jezus is wat anders dan een leerling op een school. Een scholier volgt een les, hij maakt aantekeningen en na de les gaat hij naar huis. Een leerling van Jezus maakt geen aantekeningen. Hij gaat ook niet weg na de les. Hij blijft bij Jezus in de buurt. De voormalige Anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams noemt dat ‘rondhangen’. Een leerling van Jezus hangt de hele dag maar wat rond. Alles wat de leraar doet absorbeert hij. Hij is één en al aandacht. Hij is vol verwachting. Jezus kan immers zomaar een wijze uitspraak doen of een belangrijk teken geven. Misschien vandaag wel! Dan moet je er zijn! Ook al gaan er uren, misschien wel dagen voorbij zonder dat er iets gebeurt, áls er iets gebeurt is de leerling in de buurt. Wat vind jij van die term ‘rondhangen’. Ik vind het een mooie en verrassende term: ‘rondhangen’. Onze zoon noemden wij jaren geleden ‘onze hangjongere’. Ik kan dus van hem leren. Gewoon een beetje rondhangen – lekker ‘slow’. Dat is helemaal niet verkeerd in deze tijd. Aandachtig zijn en verwachtingsvol ook niet. Misschien krijg ik vandaag wel een les die heel belangrijk voor me is, misschien krijg ik vandaag wel een antwoord op mijn vraag, misschien kom ik vandaag wel iemand tegen in wie ik Jezus herken! Rondhangen dus maar!