Nieuw: Grote Kerk, Groene Kerk

BhrDSchieNieuws

De boeiende lezing van Nicole Cub, van Afval The Challenge ging over scheiding van afval op de goede manier.

Daarmee is winst te behalen. Want afval dat goed gescheiden wordt aangeleverd kan veel beter gerecycled worden

en er blijft veel minder restafval (wat niet hergebruikt kan worden) over. Dat is dus een belangrijke bijdrage, die wij allemaal kunnen leveren. Ik heb op die zondag een paar belangrijke dingen geleerd.

Dat – in ieder geval in Schiedam – alle plastic (verpakkingsmaterialen) bij elkaar kunnen. Ook vertelde Nicole dat de melk- en sappakken bij het plastic afval kunnen.

Dan kunnen de verschillende materialen van die pakken opgesplitst worden en komen ze op de goede verwerkingsplek.

Wij hebben nu véél minder restafval. Een grote vooruitgang.

Helaas kan in onze buurt het GFT-afval nog niet gescheiden worden aangeleverd. Bij onze huizen is geen plaats voor KLIKO’s en er zijn nog geen GFT-containers, zoals op sommige andere plaatsen in Schiedam.

Mijn hoop is nu gevestigd op een experiment in West. Als dat goed werkt, kan het mogelijk ook in andere wijken worden ingevoerd en kunnen wij in

centrum ook ons GFT-afval gescheiden aanbieden. En anders is composteren ook nog een mogelijkheid voor de mensen met tuin.

Ik zit zelf ook te denken hoe ik afval zou kunnen verminderen. Bij de biologische groentevrouw gebruik ik nauwelijks zakken (behalve voor groenten als spruitjes en boontjes), bij de bakker zou dat misschien ook kunnen.

In Frankrijk loopt iedereen met een stokbrood onder z’n arm. Daar zit echt geen zak omheen. Bij ons was dat vroeger ook niet.

Met gesneden brood moet dat natuurlijk wel, maar ja, eigenlijk kan ik het zelf ook wel snijden. Maar dan zitten we nog met het invriezen –

Ik heb geen tijd om elke dag brood te kopen. Nog iets om over na te denken.

 

U heeft vast ook wel inzichten rondom duurzaamheid. Heeft u vragen die u wilt stellen of ideeën die u wilt delen?

Nieuw project

Wist u dat de Grote Kerk steeds groener wordt? U leest binnenkort meer over ons nieuwe project Groene Kerk. Ook zijn we gestart met een serie preken over dit groene thema. De eerste leest u hier.