4. Wilt u gezond worden?

BhrDSchie40 dagen tijd, Preken

Wat een vraag! Wie wil dat nou niet?

De lezing van vandaag gaat over een man die al 38 jaar ziek is. (Johannes 5, vanaf vers 1).  38 Jaar – dat is bijna 40 jaar. Veertig jaar duurt de tocht van het volk Israël door de woestijn. Veertig jaar – en daarvan afgeleid de veertig dagen voor Pasen – dat staat voor je hele leven én voor een leertijd. Je hele leven is één grote leertijd. Ik herken dat. De illusie dat ik ooit eens wijs zou zijn heb ik allang laten varen. Steeds weer leer je nieuwe dingen en vooral ook: worstel je met dezelfde dingen en stap je in dezelfde valkuilen. Je hele leven ben je aan het leren. Vooral hoe je met jezelf moet omgaan.
Ik herken mezelf (en anderen) in die man die al 38 jaar ziek is. Jezus vraagt hem: Wilt u gezond worden? Wat een vraag. Wie wil dat nou niet? Maar Jezus stelt die vraag niet voor niets. Dat is namelijk maar de vraag: wil ik het echt wel? Gezond worden? Genezen worden? Wil ik wel veranderen? Het antwoord van de zieke man is veelzeggend.
‘Heer, als het water gaat bewegen (het gebeuren speelt zich af bij een plaats waar gebaad kan worden) is er niemand om mij erin te helpen; ik probeer het wel, maar altijd is een ander al vóór mij in het water.’
Ja, ja. Hij ‘kan er zelf niets aan doen’. ‘Er is niemand die hem helpt’. En: ‘het ligt aan de anderen’. Ook dat is herkenbaar. Dat is wat wij al gauw denken: ‘Ik kan er niets aan doen, ik ben nu eenmaal zo’. En: ‘de ander moet het voor me doen, de ander moet me helpen. Zelf kan ik het niet’. En: ‘de anderen hebben het gedaan, zij hebben de schuld, dat het niet goed met me gaat’.
Dat zijn de antwoorden, die we paraat hebben. Zo hoeven we niet naar binnen te kijken en zelf verantwoordelijkheid te nemen. Jezus vraagt: Wilt u gezond worden? Ja, dat is de vraag: wil ik gezond worden? Luister ik naar deze vraag van Jezus aan mij? Hoor ik echt wat Hij zegt? Sta ik op en kom ik in beweging? Deze woorden zijn precies wat ik nu nodig heb. Ik ben voor de zoveelste keer met een enorme plof in die valkuil van mij getuimeld. Neem ik de hand die mij wordt toegestoken aan? En u? Kunt u hier wat mee? Hieronder nog een paar van de vragen die aan de luisteraar van de podcast worden gesteld ter overdenking. U kunt ook altijd zelf de podcast beluisteren www.biddenonderweg.org of via de app op de homepagina van mijn website

  • Misschien lukte het je tijdens de lezing jouw aandacht te vestigen op die ene man, die al zo lang wachtte… zijn worsteling voelend… zonder hulp… zich voelend of hij enkel maar alleen door kan gaan met worstelen… Tot er iemand langs komt, die hem wil helpen… En plots is zijn leven veranderd… Wat denk jij dat hij gevoeld moet hebben toen hij de vraag van Jezus hoorde;… “Wilt u gezond worden?”
  • Welke vraag zou Jezus jou stellen?… Over welk levensgebied zou jij Hem vertellen, met alle worsteling of eenzaamheid, al zijn frustraties of mislukkingen…?
  • Hoe denk je dat Hij jou zou willen antwoorden… in jouw leven, jouw situatie, jouw verlangens…?
  • Wie zou jij naar dit helend bad willen helpen? Voor wie zou jij de mogelijkheid willen om die bescheiden vraag: ‘Wilt u gezond worden?’ te horen? Misschien kun je een paar minuten de tijd nemen om te bidden voor die persoon. Dat God krachtig mag ingrijpen in zijn of haar leven, op zijn eigen en onverwachte manier.