40 dagen

BhrDSchieNieuws

De veertigdagentijd is een periode van bezinning en inkeer, die begint met een viering op Aswoensdag en duurt tot Pasen. Vorig jaar heb ik in deze periode gevast. Geen zoetigheid, geen alcohol. Heel zinvol. Het bracht me dichter bij mezelf. Het hielp me om stil staan bij mijn gevoelens, de werkelijkheid onder ogen te zien en die te aanvaarden. Meer over vasten, zie bij ‘kerk/actueel’. Deze veertig dagen wil ik wel zoveel mogelijk matigen, maar strikt vasten durf ik niet aan. Ik voel me er niet sterk genoeg voor. Misschien herken je dat?

Maar wat dan wel? Bij voorkeur iets wat me – geestelijk – voedt. Dat heb ik nu vooral nodig.

Net op tijd - op zaterdag 25 februari - stond in Trouw een interview met de Vlaamse Jezuïet Nikolaas Sintobin. Hij is internetpastor en verbonden aan het digitale Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit. Eén van de activiteiten van dat platform is de dagelijkse op Ignatius van Loyola geïnspireerde gebedspodcast op www.biddenonderweg.org. Deze app kun je downloaden op je mobiele telefoon of tablet. Op de site vind je ook links naar andere sites met veel informatie en materiaal om zelf te gebruiken. Er is nog een serie oefeningen voor deze veertigdagentijd getiteld; ‘Spreek Heer, ik luister’. Dit zijn geschreven teksten. Ook die kun je downloaden.

Elke oefening op de podcast duurt een minuut of twaalf. De oefening begint met muziek (uit uiteenlopende tradities), dan volgt een Bijbeltekst. Het geheel wordt afgewisseld met enkele vragen ter overdenking en met een suggestie voor gebed. Het zijn open vragen die je ruimte geven om je eigen woorden en antwoorden te zoeken. Dat is precies wat ik nodig heb. In mijn blog 'Ik heb genoeg' kun je lezen over mijn ervaringen. Misschien ook iets voor jou?